Studiereis naar Baskenland

De schoolbanken uit!

Half juni zijn Jazz Steijger, teamleider van het hybride team en Arnold Blok, programmamanager CIV Leven Lang Flex samen naar Baskenland geweest. Een studiereis georganiseerd door Wij zijn Katapult, een organisatie die ondersteunt bij publiek-private-samenwerkingen. Met een Nederlands gezelschap van maar liefst 40 mensen uit kennisinstelling, ministeries, RIF partijen, andere overheden, centres of expertises en andere scholen was het uitbreiden van ons netwerk de eerste opbrengst. Het was een druk programma. Arnold Blok brengt verslag uit en zet voor u de interessante aandachtspunten voor CIV Leven Lang Flex op een rij.

Bezoeken
We hebben bezoeken gebracht aan bijvoorbeeld de grootste coöperatie van de wereld Mondragón (meer informatie: https://www.cooperatieexpert.nl/artikel/mondragon-en-het-succes-van-cooperatief-ondernemen/). Dit was bijzonder interessant, met name ook voor de aankomende werknemers die uit gaan stromen, maar ook voor andere werknemers. Deze coöperatie biedt baanzekerheid, om- en bijscholing rondom leven lang ontwikkelen en iedereen is (en blijft) lid van deze coöperatie en deelt ook mee in de winst.

Veel schoolverlaters gaan als zelfstandige aan de slag
Een tweede bezoek was aan de Lauaxeta School. In deze school lag de focus niet op de vakken maar vaardigheden die nodig zijn om goed deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Ze gebruiken de kapstok ondernemerschap om aan deze vaardigheden te werken. Naast de vaardigheid is er ook aandacht voor de manier van in het leven staan. Eén derde van de jongeren die als voortijdig schoolverlater uitstroomt gaat als zelfstandige aan de slag. Overigens goed om dit mee te nemen als aandachtspunt bij CIV Leven Lang Flex. Zijn zij goed voorbereid? De directeur van deze school gaf ook aan dat het werken aan ondernemerschap niet alleen een taak is van de school, maar juist van de hele maatschappij. En dat daarom samen optrekken in publiek private samenwerking belangrijk is.

Professionalisering als motor voor aansluiting school en arbeidsmarkt. Bij het TKNIKA onderzoek en innovatie centrum mochten we dit ervaren. Dit centrum is de place-to-be in Baskenland. Hier leiden ze onder meer docenten op, voeren ze opdrachten uit, zijn de nieuwste technieken aanwezig, ze onderzoeken en verbeteren het onderwijsmodel. Een bijzonder inspirerende omgeving, bijna te mooi om waar te zijn… Gelukkig mochten we de volgende dag ervaren hoe dit in de praktijk werkt.

Tekst gaat verder onder foto

Van plan tot uitvoering
De laatste dag mochten we een bezoek brengen aan een Vocational Education Center in Donostia. Dit bezoek was tot in de puntjes voorbereid en we zijn hier ontzettend goed ontvangen. Tijdens dit bezoek kwamen alle punten die de vorige dag gepresenteerd zijn, terug in de praktijk. Van het onderwijsmodel tot de Virtual Reality en Augmented Reality brillen, die eerst bij het TKNIKA uitgeprobeerd zijn, tot de machines, kwamen hier terug. Het was vooral mooi om te zien dat het echt werkt: van plan tot uitvoering. Wat daarnaast opviel, was dat deze school grof inzet op de energietransitie. De school had de nieuwste warmtepompen, accu’s, zonnepanelen, oplader, noem maar op. Ze gebruiken dit als lesmateriaal, schowcase voor de leveranciers en het levert de school een enorme besparing op de energierekening op.

Een contextrijke onderwijsomgeving, de standaard leslokalen uit en een mix van hybride docentschap kwamen in al deze bezoeken terug. Een mooie bevestiging dat we met onze CIV Leven Lang Flex er niet alleen in staan en dat we samen een goede koers hebben ingezet!

Belangrijkste lessen op een rij
De belangrijkste lessen die deze reis heeft opgeleverd:

 • De coöperatiegedachte van Mondragón (helpen jullie mee deze puzzel te leggen?)
 • Professionalisering van docenten en bedrijfsleven als motor voor betere aansluiting tussen school en arbeidsmarkt
 • Leren in een contextrijke omgeving vergroot het leerrendement, plezier en zorgt voor beter aansluiting. Dit kan een school niet meer alleen. Publiek Privaat Samenwerken is de nieuwe norm.
 • Het netwerk is met 40 connecties uitgebreid. Met als eerste opbrengst: in september werken wij mee aan een peer-review voor RIF aanvraag Entree van ROC Midden Nederland en kunnen we van- en met elkaar leren.
 • Krijgt ondernemerschap (vaardigheid en houding) de juiste aandacht die het zou moeten hebben?
 • Je school en omgeving verduurzamen als lesmateriaal?
 • Baskenland heeft een heerlijke keuken met Pinchos en Rioja wijn.

Gerelateerd nieuws

 • Een kijkje in de keuken bij Cardea
  13 juli 2022Portret
  Voor sommige jongeren is zoveel zorg nodig dat ze niet kunnen meedoen aan regulier onderwijs. Jeugdhulporganisatie Cardea en mboRijnland bedachten drie jaar gel...
 • Even voorstellen… programmamanager Arnold Blok
  12 juli 2022Portret
  Per 1 juli volgt Arnold Blok programmamanager Erwin Heldoorn op bij CIV Leven Lang Flex. Hij is geen onbekende in de wereld van mbo en een groot voorstander van...
 • Een kijkje in de keuken bij Promen
  29 maart 2022Portret
  Welke bedrijven zijn partners bij CIV Leven Lang Flex en wat is hun rol? In deze rubriek trapt Promen af. School@Work is bij dit bedrijf gestart. Hoe ziet dit e...
 • Eerste practoraat CIV LLF richt zich op mbo Entree
  29 maart 2022Portret
  Practor Jantje pakt primeur CIV Leven Lang Flex is er trots op dat Jantje Timmerman als practor onderdeel is van het team. Bij de Universiteit Groningen heeft z...