Even voorstellen… programmamanager Arnold Blok

Per 1 juli volgt Arnold Blok programmamanager Erwin Heldoorn op bij CIV Leven Lang Flex. Hij is geen onbekende in de wereld van mbo en een groot voorstander van hybride onderwijs. “Ik geloof daar ontzettend in, studenten moeten de klaslokalen uit.” En zo heeft Arnold Blok nog meer ideeën over vernieuwend onderwijs. Hij stelt zich graag aan u voor.

U werkt zo’n 14 jaar in het mbo vanuit verschillende functies van hoofd administratie, tot afdeling HR en business controller. Bij het College Start-Up ging u voor het eerst met de doelgroep de Entree student aan de slag. Hoe vond u dat?
“Die doelgroep sprak mij toen en spreekt mij vandaag de dag nog steeds aan. Je kan nog zoveel voor hen betekenen. Wat gebeurt er met deze jongeren als ze niet bij ons terecht kunnen? De maatschappelijke taak is hier groot. Bovendien is het een diverse groep. Sommige hebben een migratieachtergrond. Je hebt te maken met havisten die om wat voor reden zijn uitgevallen, maar ook jongeren van een praktijkschool of met gedragsuitdagingen.”

Tekst gaat verder onder foto.

Arnold Blok

Waarom de overstap van College Start-Up naar CIV Leven Lang Flex?
“Eigenlijk ben ik vanaf het begin op de achtergrond betrokken geweest bij CIV. In 2020 was ik projectleider Jeugdwerkeloosheid bij StagePLUS: een initiatief waarbij we studenten helpen bij het vinden van een stage, BBL opleiding en/of baan om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Heel erg leuk, met name omdat het bijdraagt om jongeren die stap richting de arbeidsmarkt te laten maken. En toen werd CIV Leven Lang Flex opgericht. Dat ligt in de lijn van StagePLUS, alleen is CIV een samenwerkingsverband tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Achter de schermen heb ik meegedacht in de planvorming.”

Waarom bent u voorstander van hybride onderwijs?
“Daar geloof ik ontzettend in. Hup, die klaslokalen uit. Ook moeten we over de benaming na denken, bijvoorbeeld de term hoger en lager opgeleiden. Theoretisch en praktisch opgeleid past veel beter. Hoe meer praktisch gericht onderwijs, hoe meer sommige jongeren daarbij gedijen. Waarom? Het is heel tastbaar. Kom jij te laat in je klas, dan wordt er wel wat van gezegd, misschien een notitie gemaakt, maar dat is het. Verschijn jij op de werkvloer te laat dan is de rest van jouw groep al begonnen. Dat is al een andere belevenis.”

Team hybride, College Start-Up, er gebeurt al veel op het gebied van hybride. Wat is de toegevoegde waarde van het CIV Leven Lang Flex?
“Het CIV is een vliegwiel. Dat wat er al gebeurt gaan we nog beter neerzetten. We gaan nog meer die samenwerking vorm geven. We maken met verschillende partijen, uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs op strategisch niveau afspraken met elkaar om hybride onderwijs vorm te geven. Het CIV brengt deze verschillende werelden samen. Vroeger was het elk jaar spannend. Gaat deze partner door? Vanuit het CIV hebben we met elkaar een stip op de horizon bepaalt en daar committeren we ons aan. We zijn met elkaar aan het door ontwikkelen. Dat is waar CIV Leven Lang Flex voor staat.”

Waar gaat u zich bij CIV Leven Lang Flex oprichten?
“Ik zie mijzelf vooral als ambassadeur hybride onderwijs. Ik wil dat meer jongeren vanuit het college Start-Up een hybride ervaring krijgen, omdat we zien dat dat werkt. En we hebben de programmalijnen die hierbij ondersteunend zijn. Naast nieuwe partners, wil ik sowieso natuurlijk de bestaande partners aan boord houden. En ik wil de volume uitbreiden, zodat nog meer jongeren die goede ervaringen kunnen krijgen. Onderzoek van onze practor Jantje Timmermans laat zien dat hybride onderwijs beter aansluit bij deze jongeren.

Het draait overigens niet alleen om onderwijs. We willen ook goede burgers afleveren voor de maatschappij en een stukje bijdragen aan persoonsvorming en het ontdekken van talenten. Dat gebeurt veel meer in hybride context op de werkvloer. Studenten krijgen een compliment, ze leren met feedback omgaan. Dat zijn de werkgeversvaardigheden.”

Wat is voor bedrijven de toegevoegde waarde van deelname aan CIV Leven Lang Flex?
“Je organisatie komt in een lerende stand terecht. Dat zag je bijvoorbeeld bij het Groene Hart Ziekenhuis. Het zette andere medewerkers ook aan het denken over het volgen van een BBL opleiding. En je krijgt het netwerk van de school erbij. We bieden ook de begeleiding, onze docenten komen naar de bedrijven toe. Dus je wordt op dat gebied ontlast. Het is anders dan een stage of een BBL opleiding. En het hoeft niet altijd te resulteren in een diploma. Wij bieden ook praktijkverklaringen aan. Maar je gaat ook met elkaar de uitdaging aan om een maatschappelijke impact te maken.”

Waar ligt uw ambitie bij het CIV Leven Lang Flex?
“Zonder mbo ligt het hele land plat. Ik wil de werelden van onderwijs, ondernemers en overheid nog meer in elkaar laten smelten. Hybride onderwijs is een relatief nieuw concept. Docenten worden hier nog niet voor opgeleid. Wel zien al steeds meer mensen uit het bedrijfsleven onderwijs geven. We hebben nog echt een weg te gaan.

Ik wil daarom een oproep doen: helpen jullie mee om samen hybride onderwijs op de kaart te zetten om onze jongeren nog beter voorbereid de maatschappij in te laten gaan?”
Mail naar info@civ-levenlangflex.nl

Gerelateerd nieuws