Welke bedrijven zijn partners bij CIV Leven Lang Flex en wat is hun rol? In deze rubriek trapt Promen af. School@Work is bij dit bedrijf gestart. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Vier ervaringsdeskundigen aan het woord.
Over Promen: Promen is een sociaal ontwikkelbedrijf. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen naar betaald werk. Dit kan op een breed scala aan werkplekken en er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden, extern of op een zo regulier mogelijk passende werkplek bij Promen. Bijvoorbeeld in schoonmaak, groenonderhoud, catering, logistiek en productiematige diensten zoals in-, om- en verpakken (van zowel food als non-food), assemblage en montage. Hiermee draagt Promen bij aan hun zelfredzaamheid.
Over School@Work: School@Work is een eenjarige mbo-entreeopleiding (niveau 1) die binnen een hybride leerwerkomgeving opleidt tot een entree diploma. Tijdens deze opleiding leert de student werknemers- en beroepsvaardigheden. De theorie is zoveel mogelijk verweven in de praktijk. Er zijn twee leerwerkdagen, waarbij docenten en praktijkbegeleider(s) ook aanwezig zijn bij het bedrijf. Er is één stagedag waar praktijkbegeleider(s) aanwezig zijn, één generieke lesdag en een huiswerkdag. Zo’n 60 studenten hebben inmiddels de opleiding doorlopen. Het leidt tot hogere studenttevredenheid, hogere kans op succesvolle afronding van de opleiding en betere kansen op werk voor deze doelgroep. Interesse? info@civ-levenlangflex.nl
Ilonka Dorrepaal, programmamanager Innovatie en Arbeidsontwikkeling bij Promen:
“Mbo-studenten niveau 1 werken én leren bij ons op de werkvloer. De mboRijnland docent komt met de studenten mee naar onze locatie. De kracht van deze manier van onderwijs is dat je deze groep benadert waar hun interesse ligt. Je brengt onderwijs naar de praktijk en plaatst het leren daarmee in een betekenisvolle context. Dat is voor hen veel tastbaarder dan leren uit een boek of simulatie. Als bedrijf leveren we graag een bijdrage aan de ontwikkeling van onderwijs. Wij werken continu in de driehoek van onderwijs, overheid en ondernemers, die verbinding is belangrijk. De samenwerking met het mbo heeft ons geholpen de focus te verleggen van productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf. Het mbo leert van ons hoe je werknemers- en vakvaardigheden aanleert in de praktijk aan deze specifieke doelgroep. Daar ligt onze expertise. We kijken heel gericht naar welke leerwerkplek passend is voor de student. Hierin bieden we maatwerkbegeleiding. Promen wil dat zo weinig mogelijk mensen uitvallen en zo veel mogelijk mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt, vandaar dat we investeren in School@Work. Het is leuk om jongeren over de vloer te hebben. Je krijgt een afspiegeling van alle leeftijdsgroepen in je bedrijf. CIV Leven Lang Flex is een rijke samensmelting van partijen. We leren van elkaar. Met elkaar ontwikkelen en verbeteren we hybride onderwijs. Nu heeft iedereen zijn eigen aanpak, met het CIV maken we dat tot een gezamenlijke aanpak.”
Tekst gaat verder onder foto.

Ron Nutbeij, meewerkend voorman bij Promen:
“Ik begeleid de jongvolwassenen op de werkplaats, bijvoorbeeld bij de voorraadbeheersystemen bij logistiek. Hoe laad ik dozen op een pallet? Hoe leer ik veilig werken? Hoe maak ik goederen verzendklaar? Ik leg het uit en stuur ze waar nodig een beetje bij. Ik kan aansluiten op hun niveau en goed met ze praten. Ik stel ze op hun gemak, ben flexibel en tot op zekere hoogte ben ik niet heel streng. Het contact met de docent is belangrijk. Soms spelen er bepaalde persoonlijke achtergronden. Als ik dat weet, dan kan ik bepaald gedrag verklaren. Ik zie ze vaak veranderen. Op een gegeven moment lopen ze met plezier hierbinnen en werken ze soms zelfs langer door. Je maakt ze klaar voor de maatschappij, dat geeft mij een goed gevoel. Op school tonen ze misschien niet altijd interesse, maar hier zie je ze opbloeien. Dat is mooi om te zien.”
Olaf van Leeuwen, docent Hybride mboRijnland:
“Studenten van de Entree opleiding zijn 16 jaar of ouder en hebben geen diploma. Dit zijn vaak mensen met een verhaal waarom dat niet is gelukt. Er is ergens iets misgegaan. Zo ook de studenten in mijn klas die bij Promen werken en leren. Dit zijn mensen die niet vijf dagen in de week in een schoolbank kunnen en willen zitten. Door deze vorm van hybride lesgeven krijgen ze weer een kans om toe te treden tot de arbeidsmarkt. In de ochtend geef ik bij Promen les in een lokaal. Ik begin met de basis: een goede werkhouding. Gedag zeggen, hoe stel je een vraag aan een collega, maar ook hoe stel je een e-mail op? In de middag gaan de studenten aan het werk en loop ik ertussen. Waar nodig doe ik mee. Zo zie ik ter plekke wat ze goed doen en wat anders kan. Daar spreek ik ze op aan. Dan ga ik met een student even apart zitten: wat gebeurde daar nou? Je krijgt op deze manier persoonlijk contact. Ik ben docent aan mboRijnland, maar voel me net zo goed onderdeel van Promen. Dat geldt ook voor de studenten. In december krijgen zij een kerstpakket. Klinkt als iets kleins, maar dat is voor hen heel belangrijk. Het schoolse gaat er hier vanaf, datgene waar ze zoveel moeite mee hebben.
Natuurlijk loopt het niet altijd meteen op rolletjes. Soms heeft iemand geen realistisch beeld. Ze denken dat ze binnen een week op de vrachtwagen zitten, of volleerd kok kunnen worden. En dan begint zo iemand met het inpakken van eten. Tsja, dat is even de harde realiteit. Maar je krijgt hier wel de mogelijkheid om daar te komen.”
Thommy, student Assistent Logistiek:
“Bij Promen doe ik verschillende soorten werkzaamheden. ’s Ochtends zetten we als eerste de laptops aan. Dan beginnen we met schoolvakken of we leren dingen voor werk, bijvoorbeeld hoe je een cv schrijft. We werken hier iedere keer verder aan, zo leren we steeds een beetje. Daarna gaan wij beneden aan de slag. Ik werk op een productieafdeling en heb verschillende taken; voorbereidend en uitvoerend, bijvoorbeeld het schoonmaken van de werkplekken. En ik moet zorgen dat ik alles heb wat ik die dag nodig heb. Daarna heb ik uitvoerende taken, zoals spullen inpakken en zorgen dat alles klopt. Ik werk met pallets en pompwagens. Dat is elke keer weer iets anders.
Ik vind het hartstikke fijn om zo te leren. Het is niet meer zo theoretisch, maar vooral praktijkgericht. Ik ben veel meer met werk bezig. Dat is voor mij beter. Deze manier van leren en werken is kalmer voor mij. Dit geeft mij meer rust en het is meer overzichtelijk. Ik krijg hier meer begeleiding en mag hier leren op een manier wat bij een reguliere BOL of BBL-opleiding niet had gekund.”
Gerelateerd nieuws
- Voor sommige jongeren is zoveel zorg nodig dat ze niet kunnen meedoen aan regulier onderwijs. Jeugdhulporganisatie Cardea en mboRijnland bedachten drie jaar gel...
- De schoolbanken uit! Half juni zijn Jazz Steijger, teamleider van het hybride team en Arnold Blok, programmamanager CIV Leven Lang Flex samen naar Baskenland ge...
- Per 1 juli volgt Arnold Blok programmamanager Erwin Heldoorn op bij CIV Leven Lang Flex. Hij is geen onbekende in de wereld van mbo en een groot voorstander van...
- Practor Jantje pakt primeur CIV Leven Lang Flex is er trots op dat Jantje Timmerman als practor onderdeel is van het team. Bij de Universiteit Groningen heeft z...