Een kijkje in de keuken bij Cardea

Voor sommige jongeren is zoveel zorg nodig dat ze niet kunnen meedoen aan regulier onderwijs. Jeugdhulporganisatie Cardea en mboRijnland bedachten drie jaar geleden een tussenvorm zodat deze groep onderwijs volgt, met een diploma als eindresultaat. Dit keer een kijkje in de keuken bij partner Cardea.

Mijke Smit, teammanager Onderwijs & Zorg bij Cardea: “Mijn team richt zich op jongeren van 12 jaar en ouder die op de één of andere manier met half been in onderwijs staan en half been in de zorg. Een gedeelte van deze jongeren zit een intensieve tijd bij ons in de dagbehandeling. Hier werken ze ook aan andere vaardigheden zoals houtbewerking en tuin- en keukenwerkzaamheden. Op een gegeven moment komen ze in de volgende fase waarbij ze weer toe zijn aan het volgen van onderwijs. De stap naar een Entree klas op mboRijnland is voor hen te groot. Ze hebben bij ons veilig en beschermd op de dagbesteding gezeten onder begeleiding van vertrouwde begeleiders en hulpverleners. Maar je wil deze groep wel een plek geven in de maatschappij. Vanuit die behoefte zijn we een samenwerking gestart met mboRijnland om een tussenvorm te vinden. Zodat deze jongeren de kans krijgen door te stromen naar een vorm van onderwijs waar ook een diploma aanhangt. Drie jaar geleden zijn we begonnen met Start Werk College.

Motivatie om door te willen gaan
Voor deze jongeren is dit een ideale onderwijssituatie. In hun eigen omgeving zien ze dezelfde mensen. Vaak krijgen ze de motivatie om door te willen gaan. Naast Entree, bieden we nu ook niveau 2 aan, een allround opleiding Servicemedewerker. Deze groep loopt zoveel als mogelijk extern een stage, zodat ze trapsgewijs meer richting het reguliere onderwijs gaan.

Na drie jaar ervaring kan ik zeggen dat wij hier ontzettend blij mee zijn. We zien dat deze jongeren echt toe zijn aan onderwijs en zich op een andere manier ontwikkelen. Onze klas zit altijd vol. Het is voor ons inspirerend om met deze studenten in combinatie met onderwijs samen te werken. In het eerste jaar was het best even zoeken. Wij zijn geen onderwijsinstelling en hebben die ambitie ook niet. Voor ons is dit ook een doorstroommiddel. Er is nu een extra mogelijkheid om toch die volgende stap richting regulier onderwijs of arbeidsmarkt te maken. Voor de jongeren is dat helemaal fijn, want hoe demotiverend is het als er geen toekomstperspectief is en je niet verder komt. Het liefste wil iedereen naar regulier onderwijs, niemand wil naar speciaal onderwijs.

Wij zijn trots en tevreden hoe we dit hebben georganiseerd en hopen op een lang bestaan. Wij krijgen veel aanvragen, maar zijn niet voornemens om hier zes klassen te starten. Hier zie ik een rol weggelegd voor CIV Leven Lang Flex. Ik hoop dat meer van deze jongeren een plek krijgen in het onderwijs. Want dat dit behoeft er is, dat is zeker.”

Gerard Kooistra, docent mboRijnland: “Het is ontzettend leuk om met deze groep studenten te werken. Het is een groep die om wat voor reden dan ook uit het schoolsysteem is gevallen en hierdoor een stempel heeft gekregen. Het duurt soms even voordat ze aanstaan, maar dan zie je de nieuwsgierigheid en ook de talenten. Dat is blij makend en verassend. De klas bestaat uit 23 studenten. Dat zijn Entree studenten, maar ook niveau 2 studenten die werken als servicemedewerkers bij Cardea.

Vrijdag is de generieke lesdag. Die bestaat uit een dagopening, zowel voor Entree als Servicemedewerker. Vakken als rekenen en Nederlands zijn gescheiden. In de middag behandelen we loopbaan en burgerschap in gecombineerde groepen, soms geven niveau 2 studenten een gedeelte van een les. Voor servicemedewerkers is namelijk één van de kerntaken het ontvangen van gasten. Waar het kan, geven we ze mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn er twee leerwerkdagen binnen Cardea. We bespreken met ieder persoonlijk aan welke doelen ze deze week werken, bijvoorbeeld snijtechieken als je in de horeaca werkt. Of in de fietsenmakerij leren welke maat fietssleutels zijn er. Wij lopen langs om te kijken hoe het gaat. We hebben contact met de leerwerkmeesters van Cardea, die ook op de hoogte zijn van de doelen.

Uitdaging om hun talent te ontdekken
Voor studenten is dit vertrouwd, anderzijds is het voor hen echt een stap. Bij de dagbesteding is het fijn als ze komen, hier is het serieuzer, omdat ze een diploma moeten halen. Dat besef zie je geleidelijk aan groeien. Het gaat niet zonder slag of stoot. We hebben elke week coach gesprekken. Wij houden contact met ze, ook als ze niet komen. Het is niet voor niks dat ze hier terecht zijn gekomen. Het is een uitdaging om hun talent te ontdekken. Vaak kregen zij te horen: dat kunnen jullie toch niet. Daar zit voor mij de motivatie om met deze groep te werken. Je ziet dat ze hierna vaak de wens hebben om zich te specialiseren via regulier onderwijs, bijvoorbeeld automonteur of houtbewerking.”

Huig Potters, docent mboRijnland: “Cardea biedt deze studenten een veilige basis. Dit is een extraatje voor hun hulpverleningstraject. Cardea kan successen aantonen. Hulpverlening in combinatie met onderwijs leidt tot een diploma. Dat heeft veel meer effect dan heel lang in de zorg zitten. Iedere hybride opleiding is weer anders, omdat de werkomstandigheden per bedrijf anders zijn. Dat is niet erg. Waar het omgaat, is dat je onderwijs en praktijk bij elkaar brengt. Dat is de gemeenschappelijkheid. Het gaat om leren in de praktijk en dat je in de praktijk leert.”

Wilt u weten wat de studenten ervan vinden? Bekijk dit filmpje:

Werkplekleren voor Entree studenten

Gerelateerd nieuws

  • Studiereis naar Baskenland
    13 juli 2022Portret
    De schoolbanken uit! Half juni zijn Jazz Steijger, teamleider van het hybride team en Arnold Blok, programmamanager CIV Leven Lang Flex samen naar Baskenland ge...
  • Even voorstellen… programmamanager Arnold Blok
    12 juli 2022Portret
    Per 1 juli volgt Arnold Blok programmamanager Erwin Heldoorn op bij CIV Leven Lang Flex. Hij is geen onbekende in de wereld van mbo en een groot voorstander van...
  • Een kijkje in de keuken bij Promen
    29 maart 2022Portret
    Welke bedrijven zijn partners bij CIV Leven Lang Flex en wat is hun rol? In deze rubriek trapt Promen af. School@Work is bij dit bedrijf gestart. Hoe ziet dit e...
  • Eerste practoraat CIV LLF richt zich op mbo Entree
    29 maart 2022Portret
    Practor Jantje pakt primeur CIV Leven Lang Flex is er trots op dat Jantje Timmerman als practor onderdeel is van het team. Bij de Universiteit Groningen heeft z...